Vad är design?  

Design är något som det ofta talas mycket om, men ibland kan det helt enkelt vara så att du inte riktigt vet vad som menas med design. I och med att design finns i så många olika former kommer detta att vara ett stort begrepp, vilket gör att det finns massor med olika förklaringar till vad design är. Det kommer dock att finnas något som alltid stämmer in när det handlar om detta ämne, och det är då att det står för hur något ser ut eller hur något är format för att det ska fungera på ett effektivt sätt. I övrigt kommer just design att vara något som är mycket varierande och ibland faktiskt också mycket abstrakt.

Picture of freelance designers working together in an office,focus is on blond young woman using laptop

När det gäller den design som handlar om att något ska vara funktionellt och fungera på ett speciellt sätt, så kommer detta att vara det som oftast hör till en produkts konstruktion. Ibland kommer detta också att vara något som ger produkten ett speciellt utseende, men kommer i första hand att vara det som fokuserar på en effektiv användning av produkten. Här är det då oftast en design som handlar om att skapa något i ett CAD-system som sedan ska nå ut till de som ska hantera och skapa de olika produkterna under en tillverkningsprocess. I det fallet handlar denna typ om mycket stora kunskaper och gedigen utbildning.

Om det gäller design inom området som enbart behandlar hur en produkt ska se ut eller hur något i den virtuella världen ska se ut, så kommer detta att vara något som handlar om mode och trend. Detta gäller också många gånger alla de modeskapare som skapar alla de populära kläderna. I det fallet är det dock en balansgång mellan funktion och utseende som måste till, då plaggen även ska vara bekväma att använda. I den virtuella värden handlar design mycket om hur en webbsida ska se ut, men även här kommer detta att kunna innebära och handla om hur olika saker ska fungera för att vara effektiva och användarvänliga. Här kan du snabbt se att design nästan alltid handlar om funktion och kombination med utseende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada