Hört talas om tillgänglighet och design?

När du designar en webbsida bör du ha koll på hur man gör den tillgänglig. Det finns mängder av saker att tänka på, för att göra användarupplevelsen optimal för besökarna. Här kommer tips och idéer på temat tillgänglighet.

Tillgänglighet på nätet

Det finns massor av tillgänglighetskrav som främst myndigheter måste följa. Men alla webbplatser bra av att följa så många av dessa riktlinjer som möjligt. Det är inte bara byggnader som behöver vara tillgängliga för allmänheten. Även allt som vi producerar digitalt bör kunna läsas av alla. Det här är naturligtvis till fördel även för dig som bygger en hemsida eller driver en blogg. Ju fler som kan läsa det du skriver, desto fler besökare får du. Även sökmotorerna sägs vilja lyfta upp tillgängliga hemsidor högre upp på sökrankingen. Egentligen är det mesta en fråga om bra omdöme och förnuft. God design är även tillgänglig design. Med bättre innehåll på din webbplats kommer fler besökare att uppskatta den. Tillgänglighet och design går verkligen hand i hand. När du bygger dina webbplatser bör du tänka på följande för att göra dem tillgängliga:

  • Skapa textinnehåll som är läsbart. Brödtexter bör du dela in med underrubriker och även punktlistor där det ser bra ut. Navigeringen ska vara enkel att använda och sidorna ligga på en logisk plats i strukturen.
  • Bilder bör inte ha text som inte går att läsa av en skärmläsare. Alternativ text bör finnas med varje infogad bild.
  • Alla sidor bör vara uppbyggda på ett sådant sätt att de ser lika bra ut på en mobiltelefon som på en dator. Idag används en mängd olika storlekar på skärmar, så då bör webbplatsen vara responsiv och anpassa sig.
  • Att använda en bra kontrast är viktigt. Gul text fungerar exempelvis dåligt mot en ljus bakgrund.
  • Bra innehåll på olika sidor presenterar relevant information, i förhållande till rubrikerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada