Tillgänglig webbdesign

Att arbeta med tillgänglig webbdesign är något som blivit mycket viktigt i våra dagar. När det mesta flyttar in på sina egna sidor på webben, är det förstås viktigt att alla kan ta del av informationen. Här kommer en genomgång vad man bör tänka på när det handlar om tillgänglig webbdesign.

Tillgänglig information

Att information är tillgänglig betyder att den går att nås av så många som möjligt. Detta kan man likställa vid när byggnader i vår omgivning är tillgängliga. Det kan då finans hissar där det finns trappor och dörrar är tillräckligt breda. Tillgänglighet på webben handlar om bland annat om att webbsidorna går att styra på olika sätt, går att läsa på olika enheter och är skrivna med en logisk uppbyggnad. Det finns även saker som att färger och kontraster bör vara tydliga och inte försvåra läsning.

Enkla steg att göra tillgängliga webbsidor

Det behöver inte vara särskilt svårt att bygga upp en tillgänglig webbplats. Den som använder CMS verktyg som WordPress och Drupal, är förmodligen en bra bit på vägen. Man bör använda en ljus bakgrundsfärg som ger tillräcklig kontrast för texten. Ett exempel på dålig kontrast är gult ovanpå vitt. Man måste ha en bra struktur på sina webbsidor så de känns enkla och logiska att surfa runt mellan. Textsidorna bör vara indelad i underrubriker och gärna ha både ingress och punktlistor där det är möjligt. Använder man en huvudmeny bör den vara enkel att använda. Ofta försöker den som har en hemsida att klämma in för mycket information på en för liten yta. När det kommer till tillgänglig webbdesign är ofta ”mindre” betydligt ”mer”. Genom att tillåta luft, eller vit yta, mellan de olika elementen och texterna på hemsidan, upplevs den mindre tung att läsa. Detta gör innehållet enklare att ta till sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada