Grafisk design

När man hör grafisk design idag tänker många på de moderna användningsområdena för grafisk design, till exempel att designa en webbsida. Grafisk design har dock använts i princip lika länge som människan har kunnat skriva, och har ansetts vara en egen disciplin sedan slutet av 1800-talet. Den är en nödvändig del av människors kommunikation med varandra.

Grafisk design används nämligen inte bara för att skapa fina bilder med text. Det kan visserligen handla om det – grafisk design är samspelet mellan typsnitt, logotyper, färger och bilder – men det är också mycket mer än så. Något som har skapats med hjälp av grafisk design ska inte bara se fint ut – det ska också bidra till att förmedla bildens och textens budskap, och underlätta förståelsen för läsaren eller tittaren. Grafisk design handlar med andra ord i grunden om kommunikation mellan människor. Grafisk design används förutom i digitala medier som internet också på trycksaker, i film, på förpackningar och på skyltar. Grafisk design är därför nära sammankopplad med kommunikationsdesign, som rör just information och kontakt mellan människor. Många tänker på kommunikation som i första hand muntlig, men sanningen är att vi möts av kommunikation i princip hela tiden i vår vardag, i form av till exempel reklam, tv och förpackningar. I nästan alla dessa kommunikationsformer är grafisk design inblandad.

colored-pencils-179170_960_720Om man inte är utbildad grafisk designer, men ändå vill använda sig av grafisk design i exempelvis sin inredning hemma, behöver man inte vara orolig. På de flesta onlinebutiker som säljer inredning går det också att hitta ett stort urval av grafiska affischer och tryck som gör sig fint inramade på väggen. Vill man dessutom köpa trycken till ett bra pris ska man gå in på Blackfriday.se, där man hittar rabattkoder till en mängd olika inredningsbutiker, till exempel en Fyndiq-rabattkod. Där hittar man det mesta man kan behöva i inredningsväg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada