Belysningens designutveckling

Under de senaste åren har designen tagit stora steg framåt. Även inom belysning och lampor har designen gått framåt. Belysning har varit med människan sedan lång tid tillbaka i en eller annan form. Det är dock först på senare tid människan designat belysningen och lamporna för att de faktiskt ska se bra ut. Idag finns det lampor som inte lyser så starkt eller mycket, utan mestadels används för att ge dekorativt ljus till ett fönster eller liknande. Idag designas också lampor för att lysa upp tavlor, inuti skåp, eller för att belysa särskilda föremål. Detta var inte särskilt vanligt tidigare då lampor och ljus endast användes för att det var nödvändigt, inte för att man ville att något skulle se bra ut. Men hur har utvecklingen gått till egentligen och vilka sorters lampor är populära att använda idag till olika saker? Dessa saker ska vi redogöra för i denna text.

Från levande ljus till glödlampor

Innan elektriciteten gjorde insteg i människans hem användes levande ljud och olika oljelampor som belysning. Visst ljus kom också från vedspisar och kakelugnar men generellt sett var det ljusen och dessa lampor som var den vanligaste ljuskällan. När sedan elektricitet och glödlampor uppfanns och blev vanligare användes dessa allt mer för att lysa upp husen, men fortfarande var det belysningens funktion som var det allra viktigaste. Idag har oljelampor i stort sett fasats ut helt för glödlampor och de allra nyaste led lamporna. Levande ljus används fortfarande men då primärt för att ge mysigt ljus eller liknande. Vid ett strömavbrott kan de dock med fördel användas för att ge ljus i hemmet. Det är dock viktigt att hålla koll på levande ljus. Samma koll behöver man till exempel inte ha på vanliga lampor. När man inte är hemma kan man till exempel inte ha ljus tända för att hålla hemmet upplyst. Men hur ser dagens lampor egentligen ut? Varför finns det olika typer av lampor och vad kan de användas till?

Små men kraftfulla ljuskällor

Idag finns det flera sorters lampor som kan användas till olika saker. Det finns lampor för ugnen, kylskåpet och bilen. Det finns också flera olika modeller av lampor. Det beror på att lampfötter kan ha olika fästen för lamporna, samt på att olika lampskärmar kan se olika ut. Det finns också lampor som är mycket små men som ger extremt bra ljus. moderna spottar är exempel på detta. De är ofta relativt platta och kan till exempel fästas på undersidan av ett skåp i köket för att ge bra ljus på köksbänken. De kan också fästas på kanten av ett trappsteg för att belysa trappan på ett platsbesparande och effektivt sätt. Idag finns det också lampor som kan ge olika typer av ljus. Vissa lampor kan ge mjukt, vitt ljus, andra gult ljus, och andra mycket starkt ljus. Detta fanns inte för 100 år sedan, utan då var det i stort sett bara en ljusmöjlighet som fanns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada