Designklassikern Barcelona
Fåtöljen Barcelona är en riktigt designklassiker och som även tillhör en av världens mest kopierade möbler. Barcelonastolen, som den också kallas, designades av Ludwig Mies van der Rohe och Lilly Reich. Det var inför världsutställningen i Barcelona 1929 som stolen formgavs. Ludwig Mies van der Rohe och Lilly Reich hade fått i uppdrag att formge inredningen till ”tyska paviljongen” och resultatet blev en tidlös klassiker som är omåttligt populär runt om i världen. Barcelonastolen har två korsade ben i förkromat stol, läderband som löper längs rygg och sits där den karaktäristiska sittdynan sedan placeras. Fåtöljen har genomgått moderniseringar sedan världsutställningen och den största är förmodligen läderdynorna. Idag när stolarna licenstillverkas så är det mer en 50-tals modell än den ursprungliga stolen vi ser. Dynorna som duon formgav hade 18 knappar medan dagens har 12 stycken. Lädret var av glacéläder, som gav en helt annat lyster än dagens, och stolens ram skruvades samman för hand. Detta gör att de tidigare modellerna ger ett mjukare intryck medan de nyare har stramare linjer.
Mies van der Rohe, Reich och funktionalismen
Barcelonafåtöljen är en praktexemplar av stilen funktionalismen, även kallas funkis. Stilen uppstår i Europa under 1920- och 30-talet som en del av modernismen, och varar sedan fram till 1970-talet. Till Skandinavien kommer funkisen först på 1930-talet i och med Stockholmsutställningen. Under denna period formges flera av de mest älskade skandinaviska möblerna. Mies van der Rohe brukar omtalas som funkisen store man och föregångare men vi har även flera i nordiska designers som blivit världskända. Danske Arne Jacobsen är en annan av funktionalismens föregångare som ännu är väldigt uppskattad för sin tidlösa design. Han formgav bland annat stolen ”Myran” och flera av de riktigt stora namnen i Skandinavien har honom som förebild. Precis som med Mies van der Rohe och Lilly Reich design är möblernas formspråk enkla, utan att vara hårda eller tråkiga. Mies van der Rohe föddes i Tyskland men efter att nazisterna dömt ut hans design som inte tillräckligt tysk, flyttade han till USA. Hans verk finns därför till största delen i Tyskland och USA. Lilly Reich och Mies van der Rohe var inte bara kollegor utan även ett par. När Mies van der Rohe flyttade till USA bröt de upp och Reich dog strax efter andra världskriget.
Barcelonastolen i modern tid
Idag tillverkas fåtöljen och den tillhörande fotpallen på licens av Knoll. Nypris på fåtöljen är 5760 USD och pallen 2423 USD. Det kan tyckas vara mycket pengar men det är ingenting mot för prislappen om ni skulle får tag på en originalfåtölj från 1930-talet. De säljs ofta i miljonklassen men är i stort sett omöjliga att få tag på. Den populära stolen har givetvis influerat andra designers och det finns liknande stolar betydligt skonsammare för plånboken på Fyndab.com på nätet. För att vara en äkta Barcelona-fåtölj så ska den ha en signatur från både Knoll och Mies van der Rohe. Originalstolarna från 1930-talet har alltså fler knappar i dynan än dagens men de har även synliga skruvar på stålramen. Till en början satt skruvarna i hörnen men redan på 1950-talet gömdes de under läderremmarna. Det är även viktigt att veta att mellan 1932 och 1947 så tillverkades stolen av Thonet innan Knoll tog över licensen och produktionen.
Lämna ett svar