Design

Design, formgivning och konst är en mycket viktig mänsklig aktivitet. I alla tider har människan formgivit saker i sin närhet. Tänk bara på grottmålningarna i Lascaux eller den mångfald av arkeologiska fynd som har gjorts – koppar, knivar, masker, krukor – samt förstås våra bosättningar. I alla tider har människan velat omge sig med medvetet framtagna objekt och vistas i försiktigt gestaltade miljöer. Dessa formspråk varierar lika mycket som användningsområdena. Vi har till exempel använt oss av design för att berätta historier, för att vidareförmedla goda vanor från generation till generation och för att skapa en känsla av gemenskap.

Mötet med något verkligt välskapat skiljer sig från det som är rent funktionellt. Kännedomen om att någon har lagt ner mer tid och större möda på att få saken framför en att se ut som den gör, att väcka de känslor det väcker i en, gör att det skapar en speciell upplevelse. Formgivna objekt och platser inbjuder en att studera dess linjer och formspråk, dess historia och kontext. Kanske det till och med kan väcka en lust i en att att själv försöka lära sig att formge vackra och funktionella ting. Om man har tur att få uppleva en sådan lust är det värt att satsa på bra utrustning redan från början och här kan pennor från Faber Castell på HLStore.com vara ett bra tips. Ordentligt papper är viktigt även det. Något som många glömmer är belysning, vilket kan göra stor skillnad, i synnerhet när det gäller färgläggning. Om man planerar att genomföra långsittningar i sin strävan att bemästra hantverket är det förstås även värt att lägga pengar på en riktigt ergonomisk arbetsmiljö i form av ett bra skrivbord och en ordentlig stol.

För att finna inspiration till denna härliga hobby, elller rentav karriär, finns det hjälp att tillgå. Aldrig tidigare i historien har design och konst varit så lättillgängligt, inte minst tack vare internet. Det går att surfa omkring i timtal och utbilda sig och samla inspiration. En enkel googlesökning kan leda till stora fynd. Dessa kan med fördel samlas på Pinterest, vilket är ett mycket användbart verktyg när man ska bygga upp sitt personliga designbibliotek och skapa sig en tydlig smakprofil. Det finns också ett enormt antal intressanta böcker och högkvalitativa tidskrifter att tillgå. Förstås finns det även museer att besöka världen över. Exempelvis satsar Nationalmuseum i Stockholm stort på design sedan nyöppningen 2018, vilket går att läsa mer om här. Den nya inredningen av museet är ett stycke designhistoria i sin egen rätt, där varje sal har inretts med stor hänsyn till detaljer och känsla för stil. För den som vill få en akademisk inramning på sitt intresse finns det även högskolekurser att tillgå. Både kortare och längre sådana. Teoretiska såväl som praktiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Decada