Tips för att designa en bra hemsida

Vad behöver man egentligen veta för att designa en bra hemsida? Med rätt planering och kunskap går arbetet som en dans. Man kan välja att göra allt eller delar själv. Det finns många bra tjänster och verktyg på nätet som kan underlätta processen. Här kommer de bästa tipsen för att lyckas med hemsidan.

Byggandet av hemsidan

Det är inte helt lätt att veta vart man ska börja. Det är mycket att tänka på för att lyckas med sitt webbprojekt. I princip kan man göra mycket på egen hand, men vill man ha en webbplats av den högsta kvalitén, kan man ta hjälp till hela eller delar av projektet. Det kan likans vid att bygga sitt eget hus. Har man en del kunskap kan man göra en hel del själv. Tar man hjälp av en tjänst som https://beetroot.se/ får man expert hjälp med alltifrån byggandet av hemsidan till grafisk design och skötsel via WordPress. Här finns stöd för allt ifrån spel till mobilappar. Nedan kommer tips för den som ändå vill ge sig på denna utmaning på egen hand.

Tipsen du behöver för att lyckas med hemsidan

Det viktigaste är att bygga en bra grund och ha en bra sidstruktur. Startsida följt av undersidor. Ett domännamn som är lätt att komma ihåg är att föredra. När det kommer till innehållet ska det vara tillgängligt skrivet. Man ska använda olika rubrikstorlekar och dela in brödtexten i underrubriker. Kan man dela upp innehåll i punktlistor är det fördelaktigt. En bra tillgänglighet innefattar även en lättnavigerad meny. Det ska vara logiskt och lättbegripligt hur man rör sig mellan de olika sidorna. Allting kan inte vara lika viktigt, utan man måste välja vad som ska vara i fokus. Om allt är viktigt är inget det. Man kan likna en hemsida vid ett skyltfönster i en affär. På samma sätt som affärens hela innehåll inte finns representerat i skyltfönstret, ska inte hemsidans hela innehåll finnas på startsidan.

Att välja webbhotell

Det ska inte kosta mer än ett par hundralappar per år att ha en plats på ett webbhotell. Det kan förstås bli dyrare om många extrafinesser ska finnas. Ska man använda ett CMS verktyg som WordPress ska det finnas funktioner som stöder det. Man bör ha ett snabbt webbhotell som erbjuder support då det går fel. Domännamnet ska man inte överanalysera, men man bör ändå lägga en tanke på detta. Vänder man sig i huvudsak till svenska besökare bör man välja en .se domän. Andra populära val är .com, vilket är väldigt vanligt.

Att designa för webben

Bra webbdesign är sådan som inte stör upplevelsen av hemsidan. Texten ska ha god kontrast och vara lätt att läsa. Tvärtom mot vad man kanske tror, är det inte designen som ska vara i förgrunden. Alltför mycket grafiska element kan störa och skapa oreda. När det kommer till färger kan man välja en huvudfärg och en accentfärg och sedan applicera detta på allting man använder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada