Svensk glaskonst

Svensk glaskonst har idag en etablerad och framstående roll inom designvärlden och det har vi de första småländska glasbruken att tacka för. Glaskonst var länge ett italienskt hantverk vars yrkeshemlighet var väl vaktad. När Norrlands stora järnbruk konkurrerade ut de mindre järnbruken var det i Småland som järnbruken gjordes om till glasbruk och produktionen av svensk glaskonst tog sin början. Där fanns gott om skog som kunde bli ved till glasugnarna och dessutom gott om arbetskraft i och med att järnbruken hade lagts ner. Det är inte för inte som Småland kallas för glasriket – än idag tillverkas glaskonst i världsklass runt om i hyttorna och regionen är en samlingspunkt för dagens glaskonstnärer. Glasbruk som Kosta, Boda och Orrefors är bruk som lever och frodas än idag om än i sammanslagningar.

Modern glaskonst i Sverige

Hur skiljer sig en samtida glaskonstnär från den dåtida? Hantverksmässigt kräver det fortfarande mycket av sin utövare och den mesta glaskonsten utförs fortfarande i glashyttan. De som verkar inom svensk glaskonst är måna om att hantverket ska överleva och det skapar en kreativ och utvecklande miljö. Nuförtiden bjuder glasverken gärna in kända personer och konstnärer att designa glasen för att skapa samarbeten som utmanar och berikar glaskonsten. I dagens samhälle finns det också en större medvetenhet om återbruk och 26-åriga Jarl Hohenthal, en modern glasblåsare som lever för konsten arbetar gärna med just återbruk. Han är utbildad i Riksglasskolan i Sverige och är verksam i Dalsbruk. Innan han slog sig ner i Sverige har han arbetat med glasblåsning i Nya Zeeland, Danmark och Finland. I sitt arbete använder han sig gärna av returglas av den anledning att det är bra för miljön men också eftersom att det inte är så bra för hälsan att blanda ny glasmassa.

Glasriket i Småland

Om du är intresserad av att veta mer om Svensk glaskonst kan det vara idé att göra en resa i det svenska glasriket Småland. Där kan du färdas mellan glashyttor som funnits sedan sent 1700-tal och uppleva glasblåsning på nära håll. I trakterna finns det gott om museum som beskriver glasrikets historia och utställningar som visar såväl historisk glaskonst som samtida. De flesta hyttor har öppet året om och erbjuder guidade visningar som där du kommer riktigt nära produktionen av glaskonst. Du kanske till och med vill prova på att blåsa glas själv? Det kan du få göra i glasriket. Vem vet, det kanske bor en stor glaskonstnär i dig? Är du redan glaskonstnär och vill ha hjälp med dina fakturor? Kika närmare på factoring så kan du förenkla din vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Decada