Studera kläddesign

Många drömmer om att kunna försörja sig på att designa kläder, och det är inte en omöjlig dröm – det finns flera exempel på svenskar som har lyckats i modebranschen och satt sitt namn på kartan, till exempel Filippa K, Rodebjer, Carin Wester och Lars Wallin. Innan man kan göra sig ett namn som modeskapare måste man dock lära sig hantverket bakom yrket på någon av de utbildningar inom modedesign som finns i landet.

Textile_Fashion_Center_01En av de mest välkända och prestigefulla utbildningarna inom textil och modedesign finns på Textilhögskolan i Borås. Där kan man bland annat läsa ett kandidatprogram i Modedesign, som alltså är på 180 högskolepoäng, motsvarande tre års heltidsstudier. Till skillnad från de flesta andra utbildningar, inom andra ämnen, har Modedesignprogrammet en tydlig individuell inriktning. Det kommer sig sannolikt naturligt av det faktum att det är viktigt som designer att hitta sitt eget personliga uttryck, vilket gör att varje designer måste kunna inrikta sig på det som just de finner intressant under utbildningens gång. Utbildningens bredd gör att man kan välja att fördjupa sig inom en rad olika tekniker och material, till exempel stickat, vävt och tryck, liksom en rad olika funktioner och användningsområden för kläder, som sportkläder eller kostymer. För att komma in på utbildningen behöver man dels ha grundläggande högskolebehörighet, dels visa att man har de konstnärliga och tekniska egenskaper som krävs för att klara utbildningen. För att bevisa det senare måste man skicka in arbetsprover med ansökan.

En annan utbildning på området finns på Beckmans designhögskola. Också den är en kandidatutbildning på 180 hp, som helt enkelt kallas ”Mode”. Fokus ligger på att lära eleverna att skapa modekollektioner och att bygga ett nätverk i branschen.

Om du inte är intresserad av att designa dina egna kläder, utan vill kunna köpa snygga färdiga kläder till bra pris, ska du gå in på shoppingsajten.se. Där hittar du mängder av kläder som andra designers har skapat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada