Textildesign

Textildesign är ett brett och samtidigt smalt område, eftersom textildesign i grunden alltid handlar om att utforma mönster, former och färger till textilier, samtidigt som textilierna kan användas på så många olika sätt att två tygdesigner aldrig blir den andra lik. Beroende på vad tyget ska användas till måste ju textildesignern ha dess funktion i åtanke, vilket självklart påverkar även tygets estetiska former.

Vissa textildesigners har dock lyckats skapa ett mönster som har blivit så ikoniskt att det används till mängder av olika saker, helt enkelt för att mönstret i sig är så populärt. Ett tydligt exempel på detta är Marimekkos blomstermönster (som heter ”Unikko”), skapat av Maija Isola. Det lanserades för första gången år 1964, men är än idag ett av de mest populära mönstren på allt från handdukar och gardiner till sjalar och väskor.

En annan framstående textildesigner var Maja Sjöström, och även om de flesta inte känner igen hennes namn känner de troligen igen hennes verk. Sjöström har nämligen designat ett stort antal draperier och möbeltextilier till Stockholms stadshus, bland annat gardinerna i Rådssalen (där Stockholms kommunfullmäktige sammanträder) och draperierna i salen Tre Kronor (som bland annat används till Nobelfesten). Sjöström var faktiskt den enda kvinnan som deltog i större omfattning i skapandet av Stadshusets interiör – Stadshuset byggdes ju mellan 1911 och 1923, och även om kvinnan började göra framsteg i samhället då var det ännu långt ifrån självklart att de skulle arbeta.

Textildesign kan dock även handla om tredimensionella former. Ett tydligt exempel på det ser man om man tittar på en Tempur-kudde, som med sina karakteristiska vågformer definitivt är ett resultat av medveten design, där man har haft både estetik och komfort i åtanke. Om du skulle vilja se fler exempel på Tempur-kuddar, och kanske prova att sova på en, ska du gå in på Sleepo.se, där det finns ett stort sortiment av kuddar för alla smaker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Decada